Porast degenerativnih bolezni možganov, izguba spomina, epidemija slabega vida
in statistika, ki pravi, da so srčno-žilne bolezni vodilni vzrok smrti v Sloveniji (in svetu) imajo skupnega imenovalca.
Če vas je doletela diagnoza “povišan krvni tlak”, sladkorna bolezen, povišan holesterol, če ste bili celo žrtev srčne kapi ali pa želite vse te grozne scenarije preprečiti, vam bo ta prispevek odprl oči.
Odločilni trenutek, ki je vplival na sestavo prehranske piramide in s tem povzročil anomalije pri zdravju zahodnjakov, je bila srčna kap ameriškega predsednika Eisenhowerja.
Ta dogodek je močno zaznamoval prepričanja medicinske in prehranske stroke ter vplival na epidemijo debelosti in porasta krvnožilnih bolezni, ki jih spremljajo degenerativna obolenja možganov.
Vse se je pričelo v letih 1950, ko je Ameriko in Evropo preplavila bolezen krvnožilnih bolezni. Stroka je iskala krivce v prehrani in se spraševala: “Kaj našemu narodu povrzoča to grozno bolezen, zaradi katere umirajo moški in ženske vseh starostnih skupin?”

Ko je leta 1955 takratnega ameriškega predsednika Einsenhowerja prizadela srčna kap, je bilo še toliko bolj pomembno, da krivca najdemo in kaznujemo takoj. Eisenhowerja so dali na dieto, ki jo krvnožilnim bolnikom predpisujejo še danes.
Elitna zasedba raziskovalcev, nutricionistov ter zdravnikov je raziskovala situacijo in iskala vzporednice. Čeprav se je stroka že takrat delila na dva pola, pa je na odločitev močno vplivala sladkorna industrija.
Našli so krivca – MAŠČOBE PRISOTNE V HRANI so bile krive za vse te smrti in kmalu nas je preplavil val PREHRANE Z NIZKO VSEBNOSTJO MAŠČOB ter VISOKO VSEBNOSTJO SLADKORJEV.
Živalske maščobe so zamenjala rafinirana rastlinska olja, maslo je zamenjala margarina.
Postali smo civilizacija, ki se hrani z enostavnimi ogljikovimi hidrati in rafiniranimi rastlinskimi olji. Pekarne na vsakem vogalu, samopostrežni aparati s sladkarijami, sendviči in sladko pijačo. Pice, testenine, ...
Tudi prehrana otrok v vrtcih in šolah je sestavljena pretežno iz ogljikovih hidratov.
Malica v službi je v obliki štručke, bureka, nečesa iz pekarne. Pa potem še kakšna čokolada, sadje, piškoti.
Recept za katastrofo v hormonskem ravnovesju, zdravju organov in kreposti možganov.

Kljub tem spremembam pa iz leta v leto raste delež smrti zaradi srčno-žilnih bolezni.
Namreč te bolezni so glavni vzrok prezgodnje smrti v Evropski uniji[3] in so nasploh razširjene po vsem razvitem svetu.
Prav tako je v porastu število degenerativnih obolenj možganov, ki povzročajo odmiranje živčnih celic in izgubo njihove funkcije,
Alzheimerjeva bolezen je le ena izmed njih.
Kaj je krivo za to?
Smo družba, ki je kronično podhranjena z zdravimi maščobami.
Zdrave maščobe potrebujemo za izgradnjo možganskih celic (60 % možganov predstavljajo maščobe), živčnega sistema in hormonov. Maščobe so glavni vir energije in ključnega pomena pri absorpciji vitaminov A, D, E in K.
Brez zdravih maščob nam propadajo možgani, krvnožilni sistem, ruši se nam hormonsko ravnovesje, postanemo anksiozni, depresivni, hkrati pa imamo težave z izgubo odvečnih kilogramov.
Maščobe so namreč nujne za regulacijo hormonov, ki uravnavajo kilograme in kurjenje maščobnih oblog.
Če uživamo maščobo, se ne zredimo. To se zgodi zaradi pomanjkanja naravnih maščob. (Seveda je potrebno paziti na količino zaužitih maščob, saj imajo občutno več kalorij kot ogljikovi hidrati).
Maščobe upočasnijo vsrkavanje hrane, stabilizirajo raven krvnega sladkorja, uravnavajo apetit in podaljšujejo občutek sitosti.
Ko bomo v telo vnesli zdrave maščobe in uravnali nivo inzulina, bo trebušna slinavka poslala na delo topilca maščob – glukagon. Ta čudežni hormon bo shranjeno maščobo pretvoril v energijo. To v prevodu pomeni, da bo stopil vaše maščobne blazinice zato, da bi telo pridobilo energijo.

A ne tako hitro … Zadeva ni tako preprosta, kot se morda sliši.
Preden se zaženete v polnomasten jogurt, pojeste cel zavitek pršuta ali prelijete skodelico olivnega olja čez solato, naj vam razložim nekaj pomembnega o maščobah.
Pričniva na začetku …
Spoznajmo maščobe in superzvezdo med njimi
Glavna razdelitev maščobnih kislin:
nasičene – škodljive,
nenasičene (mononenasičene in polinenasičene) – nujne in koristne,
transmaščobe – zelo škodljive.
Po tej razporeditvi vidite, da so za naše zdravje nujno potrebne nenasičene maščobne kisline, predvsem pa so nam koristne polinenasičene. Poznamo jih kot OMEGA 3 in OMEGA 6.
Najpomembnejše mesto med zdravimi nenasičenimi maščobnimi kislinami zasedajo maščobne kisline omega 3, za normalno delovanje organizma pa so pomembne tudi maščobne kisline omega 6. Slednjih je v naši prehrani pogosto preveč.
Idealno razmerje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin je 3:1 (v prid omega 3), a povprečni zahodnjak zaužije razmerje 25:1 (v prid omega 6), torej velik presežek omega 6 in veliko pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin.

Zastarela dietetična stroka (ki se je oblikovala po smrti ameriškega predsednika Eisenhowerja) še vedno opeva omega 6 maščobnih kisline, ki jo sestavlja arahidonska kislina (AA). Bogat vir te kisline predstavljajo sončnično in sojino olje ter olje koruznih kalčkov. Vse kar vsebuje industrijsko predelana hrana.
Razlog za to, da pojemo preveč omega 6 maščobnih kislin med drugim tudi nepravilna krma živali, ki jo sestavljajo predvsem žita in soja z veliko vsebnostjo omega 6 maščobnih kislin.
Skupni imenovalec perečih bolezni zahodne družbe je torej maščobno neravnovesje, saj naša prehrana vsebuje preveč omega 6 maščobnih kislin in premalo omega 3 maščobnih kislin.
Sočasno uživanje maščobnih kislin omega 3 in omega 6 namreč povzroča neugodne medsebojne učinke, saj te tekmujejo za iste encimske sisteme, zato je medsebojni izkoristek slabši.Zmožnost pretvarjanja pa zmanjšuje tudi njihovo nepravilno uživanje.Omega 3 maščobne kisline delujejo protivnetno in antikoagulantno, omega 6 maščobne kisline pa, če jih uživamo v večji količini, lahko spodbujajo vnetja in strjevanje krvi.
Vnos omega 3 maščobnih kislin je v Evropi prenizek, pomanjkanje pa je opazno predvsem pri ženskah in otrocih.
Zakaj so omega 3 maščobne kisline tako pomembne za vaše možgane, srčno-žilni sistem, živčni sistem ter celično zdravje?

Omega 3 so integralni del celičnih membran in vplivajo na delovanje celičnih receptorjev.
Omogočajo, da celice normalno funkcionirajo, dajejo impulz za izgradnjo hormonov, ki kontrolirajo določene funkcije organizma (strjevanje krvi, sproščanje in krčenje arterijskih sten), znižujejo tveganje za srčni infarkt in kap, izboljšujejo bolezenske znake nekaterih kroničnih vnetij kot sta revma in psoriaza (luskavica).
Ker telo omega 3 maščobnih kislin ne more tvoriti samo, je nujno potreben vnos tovrstnih kislin preko prehrane.
7 neverjetnih učinkov omega 3 na naše zdravje
1.
Zdravje srca in ožilja
Študije so pokazale, da vnos omega 3 maščobnih kislin (natančneje EPA in DHA) zmanjša možnost za nastanek srčne kapi. Omega 3 zmanjšujejo raven trigliceridov v krvi, regulirajo holesterol, zmanjšujejo krvni pritisk ter skrbijo za zdravje arterij. Druge študije so razkrile, da omega 3 maščobne kisline preprečujejo krvne strdke, ki so pogostokrat razlog za nastanek srčne kapi.
Po mnenju DR. FRANC SACS-a, profesorja oddelka za preprečevanje kardiovaskularnih bolezni na Harvardu, bi morali pojesti vsaj eno dozo omega 3 maščobnih kislih dnevno.
2.
Mentalno zdravje in kognitivne sposobnosti
Poznamo tri vrste omega 3 maščobnih kislin. Alfa-linolensko kislino (ALA), eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA).Tako DHA kot EPA sta kritično pomembni za optimalno delovanje možganov. DHA je ključna za strukturo in funkcijo nevronov. EPA gra veliko vlogo pri regulaciji vnetnih stanj na celični ravni. Tako DHA in EPA določata, kako se možgani razvijajo in kako ohranjamo njihovo funkcionalnost skozi staranje organizma.
Nekatere študije so so pokazale tudi izjemen vpliv omega 3 pri raznih mentalnih boleznih, kot so ADHD, depresija, anksioznost, bipolarna motnja ter Alzheimerjeva bolezen.
3.
Podpora okostju in tkivom
Problem osteoporoze je glavni faktor bolezni pri starejših odraslih. Ta bolezen prizadene milijone ljudi po vsem svetu, vsake 3 sekunde si nekdo zaradi tega stanja zlomi kost. Esencialne maščobne kisline, predvsem omega 3, so ključne za normalno absorpcijo kalcija iz črevesja v kosti, izboljša sintezo kolagena v kosteh ter tako pripomore k večji trdnosti in gostoti kosti skozi leta.
V eni izmed študij so raziskovalci testirali EPA maščobne kisline pri ljudeh, ki že trpijo za osteoporozo in ugotovili, da se jim je gostota kosti skozi čas izboljšala. Prav tako so našli povezavo med izboljšanjem vnetnih stanj tkiv, ki povzročajo artritis in vnosom omega 3.
4.
Izboljša zdravje kože in upočasnjuje staranje
Ker omega 3 maščobne kisline preprečujejo in zmanjšujejo vnetna stanja v telesu, za raziskovalce ni bilo težko najti povezave med tem učinkom in zdravjem kože. Namreč nastanek aken je močno povezan z visoko stopnjo vnetnih faktorjev. Študije, ki so jih delali na tem področju, beležijo izjemne rezultate na področju dermatologije in jih v marsikateri zasebni praksi že predpisujejo svojim pacientom, ki trpijo za aknasto kožo.
Omega 3 pa vpliva tudi na sintezo kolagena ter s tem pripomore k ohranjanju mladostnega videza kože.
5.
Prispeva k zdravju otrok in razvoju možganov
Za obdobje zgodnjega razvoja otrok je najbolj pomemben zadosten vnos omega 3 maščobnih kislin, natančneje DHA in EPA. Ti dve kislini sta najbolj pomembni za razvoj možganov in oči.
Zanimiva študija na tem področju je vključevala noseče ženske, ki so dodajale omega 3 prehranski dodatek med samo nosečnostjo. Ti otroci so imeli boljši rezultat pri mentalnem procesiranju informacij, kognitivnih sposobnostih ter kordinaciji.
6.
Izboljša kvaliteto spanja in pomaga pri nespečnosti
Nizke vrednosti omega 3 vodijo v manjše vrednosti melatonina (hormona, ki je nujno potreben za spanje, hkrati pa je telesu naraven najmočnejši antioksidant). Povezava med spalno apnejo, nespečnostjo pri otrocih in nizkimi vrednostmi omega 3 maščobnih kislin, je več kot očitna.
7.
Zmanjšuje menstrualne krče
Predmenstrualni krči doletijo kar 75 % žensk, nekaterim pa povzročajo pravo nočno moro ter vplivajo na njihova osebna življenja in kariero. Študija je pokazala, da dodajanje omega 3 prehranskega dodatka olajša menstrualne krče in druge PMS simptome. Po rezultatih sodeč naj bi omega 3 delovale celo boljše od klasičnih protibolečinskih tablet.
Sedaj, ko ste spoznali vse super učinke omega3, se najbrž sprašujete…
“Kje lahko dobimo največ omega 3 maščobnih kislin?“
Kot že omenjeno poznamo tri vrste omega 3 maščobnih kislin. ALA, DHA in EPA. ALA maščobne kisline najdemo v oreščkih, semenih in drugih rastlinskih virih in tovrstna prehrana običajno zadošča za pokritje potreb organizma po ALA.
Problem nastane pri pretvorbi ALA v DHA in EPA!Čeprav se le-ta v organizmu s pomočjo encimov lahko pretvarja v EPA in DHA (ti dve sta za naše možgane, srce, kosti in celice najbolj pomembni!), dosedanje raziskave kažejo, da ta pretvorba ne zadošča za pokritje potreb organizma.
Glede na opravljene študije različnih avtorjev se odstotki pretvorbe sicer razlikujejo, vendar nihče ne poroča o več kot 10 % pretvorbi ALA v DHA in EPA.
Zato je potrebno tudi uživanje virov teh dveh maščobnih kislin. V hrani jih najdemo v ribah: pri skuši je 32 % vseh maščob polinenasičenih, pri tuni 40 %, pri sardinah 22 % in pri lososu 30 %.

Zakaj je lahko uživanje rib problematično za vas in za okolje?
Četudi jeste ribe večkrat tedensko, vam lahko manjka omega 3 maščobnih kislin, saj so vse gojene ribe podhranjene z nutrienti, ki jih sicer najdemo v ribah v divjini.
Predatorske ribe, ki so višje v prehranski verigi, vsebujejo več EPA in DHA, vendar pa lahko vsebujejo tudi več onesnaževalcev, predvsem težkih kovin ter mikroplastike.
Problem prekomernega ribolova in drugih netrajnostnih praks so ogrožene vrste. Skupaj z intenzivnim gojenjem rib pa ima vse skupaj ogrožajoč učinek na okolje (gojenje rib uničuje mangrove - obmorsko drevje, ki absorbira 5 X več ogljikovega dioksida kot “navaden gozd”) ...
Kaj pa OMEGA 3 ribje olje,
ki ga najdete v prehranskih dodatkih?
Če vam je popolnoma vseeno za zdravje oceana je to verjetno izbira, ki lahko zadosti vašim potrebam po vnosu omega 3 maščobnih kislin.
A preden posežete po tej izbiri, naj vam predstavim boljšo izbiro. Naravi prijazno ter človeku koristno.
Ker nekaj moramo vedeti …
Proces, ki vključuje vzgojo malih rib in rakov, s katerimi se hranijo večje ribe, ima enormen učinek na vodni ekosistem in je precej potraten postopek z vidika vzgoje rib, porabe vode itd. Pri Eko Škrniclu ne želimo biti del te žalostne zgodbe.
Istočasno je težko najti vir omega 3 maščobnih kislin, ki bi zadoščala našim standardom, saj večji del teh vsebuje toksine, ki jih ne želimo jesti niti sami, kaj šele nuditi našim strankam.
Iskali smo rešitev in odkrili nekaj izjemnega …
Kaj če ni potrebno gojiti rib, da bi prišli do te zdravju tako pomembne maščobne kisline omega 3?
Poglejmo v prehranjevalno verigo in pretrgajmo nepotrebno vez. Vir, preko katerega mali rakci in ribe pridobivajo omega 3, se dejansko nahaja v algah.
Ribe same po sebi niso bogate z omega 3, vendar to maščobno kislino pridobijo preko prehranjevanja z mikroskopsko majhnimi algami. Tovrstne maščobe shranijo v telesu, da lahko preživijo v mrzlih vodah.
Ko ribe izoliramo v kontrolirano okolje in jih hranimo z industrijsko predelano hrano, le-tem količina omega 3 pade in človek dobi zelo malo ali nič omega 3.

Mikroalge so bogate z omega 3


Mali rakci pridobijo omega 3 z uživanjem alg


Ribe pridobijo omega 3 z uživanjem alg


Iz ribjega olja pridobijo Omega 3 kapsule
Kako lahko dobimo zadostno količino omega 3 v najčistejši obliki, brez mikroplastike in težkih kovin?
To je bilo vodilno vprašanje, ki nas je vodilo do rešiteve.
Našli smo patentirano formulo life’s™OMEGA, ki vsebuje visoko vsebnost EPA in DHA maščobnih kislin, vir le-teh pa so našli v algah. Kar 85 % bolj potentna vsebnost DHA in EPA v primerjavi z ribjem oljem.
Life’s™OMEGA ima pozitiven vpliv na okolje, uporablja minimalno količino vode in nima negativnega učinka na ocean ter življenje v njem. Brez toksinov, težkih kovin in mikroplastike.

Mikroalge so bogate z
omega 3


Kapsule z rastlinskim virom omega 3


Pozitivni učinki omega 3
VEGAN ALGAE OMEGA-3 v kapsulah
Ohranjajo zdravje celičnih membran.
Podpirajo nastajanje hormonov, ki regulirajo strjevanje krvi.
Pomagajo pri lupusu, ekcemu, dermatitisu.
Izboljšajo koncentracijo in prispevajo k zdravju možganov.
Pomagajo regulirati krvni pritisk.
Izboljšajo zdravje kože in prispevajo k sintezi kolagena.
Ščitijo telo pred vnetji in pomagajo pri kroničnih bolečinah, po športnih naporih (oksidativni stres).
Ščitijo srce in ožilje.
Pozitivno vplivajo na zdravje oči (pomagajo pri težavah s suhimi očmi).
Sestavine: olje iz mikroalg AlgaeTM Mega (visoka vsebnost EPK in DHK), kapsula (hidroksipropilmetil celuloza, rastlinski izvor).
1 kapsula = 500 mg
1 kapsula (priporočena dnevna količina) vsebuje:
150 mg dokozaheksaenojske kisline (DHK)
75 mg eikozapentaenojske kisline (EPK)
Priporočena dnevna količina: 2 kapsuli. Kapsuli zaužijte z nekoliko vode skupaj s hrano.
Omega 3 olje v primerjavi z ribjem oljem
Omega 3 olje
Ribje olje
100 % rastlinskega izvora


Trajnosten vir surovine z ničnim učinkom na morski ekosistem


85 % bolj potenten vir kot ribje olje


Brez primesi, polnil, dodatkov, konzervansov


Brez GMO


Naravna trigliceridna formula


Brez spahovanja in neprijetnega okusa po ribah


Zgodbe uspeha uporabnic
Vegan Algae OMEGA-3 maščobnih kislin
Posebna ponudba


Algae Omega 3
povzetju
Namenski paketki z dodatnimi ugodnostmi
